Når man bliver gammel efter DSBs definition bliver det ret dyrt at rejse i Danmark, især hvis man er studerende. En returbillet fra Aalborg til Vojens koster for eksempel kr. 548 uden mulighed for rabatter med mindre man køber et 10-turskort til kr. 2200.
Med køreledninger der falder ned, gamle skinner og cola-dåser er det langtfra altid at en tur med DSB er så glidende, som man burde kunne forvente, så hvorfor ikke blaffe?
Der er ikke så mange der blaffer i Danmark, selvom det er en billig og nem måde at rejse på. Jeg tror en af grundene er en (ubegrundet?) frygt for at det skulle være farligt, men de blaffere jeg har talt med har ikke haft ubehagelige oplevelser. På Hospitality Club diskutere et par af de erfarne oplevelser og holdninger til faren. En anden grund kunne måske være at man ikke har lyst til at tale med ukendte mennesker. I USA er smalltalk i bussen, supermarkedet og ved fodgængerovergangen meget almindelig, men det er ret sjældent det sker i Danmark.
I USA er hitchhiking stort set ikke eksisterende i dag, hvorimod det i 60erne var ganske udbredt.
Jeg har selv blaffet i Danmark omkring et dusin gange og har kun haft positive oplevelser med det.
Det eneste problem har været at man ikke kan vide på forhånd hvor lang tid det tager at komme fra A til B. Som hovedregl er jeg dog kommet frem til min destination omtrend samtidig (+/-1 time), som hvis jeg havde taget DSB. Min sidste tur fra København til Aalborg tog 5:30 time, DSB tager 4:20-5:00.
Positive ting ved at blaffe er prisen, jeg har endnu ikke betalt en øre for at rejse. Derudover møde man næsten altid nogle spændende mennesker (og et par kedelige).
Jeg blev i går spurgt efter nogle råd til hvad man skal tænke på når man blaffer, så her min tjekliste:
- Hav noget lyst tøj på og se ordentlig ud (hvis det kan lade sig gøre)
- Brug ikke hat eller solbriller
- Smil og skab øjenkontakt med dem der passerer
- Lav et skilt med din destination eller et delmål (KBH, Aalborg, Jylland, Kolding)
- Få fat på et gratis kort over danske motorveje Kan downloades her eller findes ved alle rastepladser.
- Sørg altid for at komme af ved en tankstation så længe du kører på motorvejen. (Det er så meget hurtigere)
- Ved tankstationer gå rundt til biler og spørg om du kan få et lift
- Hav tålmodighed
Hvis man gerne vil vide mere om at blaffe, har følgende ressourcer været til stor gavn for mig:
- Highway.dks afsnit om blafning. Siden virker ikke for godt, men Google kan hjælpe.
- Digihitch. Et stort engelsk site hvor mange af de hardcore hikers skriver.
- Yahoo Hitching group. Her kan man følge hvad der sker omkring blafferlivet og der er også en del diskussioner om fare og hvordan man promovere blafning.
- Wikipedias indlæg om hitchhiking. En god kort introduktion.
- Min favorit blafferlitteratur
Hvis man ikke har lyst til at blaffe er der også to danske sider der formidler samkørsel, hvor man kan få et lift og deles om udgiften; Pendler.net og GoMore.dk.
Comments
3 responses to “PÃ¥ tomlen – et alternativ til DSB”
Tester om jeg kan skrive kommentarer
Hejsa Gelle,
Det er nogle særdeles gode tips du har skrabet sammen der. Jeg er endnu en gang imponeret over din evne til at blaffe rundt. Det faktum at jeg nok kommer til at bruge mere og mere tid i det tjøwenhavnske gør nok også at jeg kommer til at gøre brug af dine tips.
Jeg kan tilgengæld informere dig om at Frederikssundsvej ikke er verdens bedste blaffe sted.
Der er dog en vigtig ting som skræmmer mange fra at blaffe. Nemlig det faktum at du på en måde udstiller dig selv. Kort og godt jeg kender til personer(ikke mig selv) som nogle gange kan føle sig lidt til grin, når de står på vejen med tomlen i vejret(jeg har som regel ikke så meget i mod at være lidt til grin, som du sikkert ved)
Tak for gæsfriheden, næste gang du kommer til dobbelt A så giver jeg middag!
Hej Peter
Du har ret i det med at føle sig dum. Det gør jeg også et par minutter hver gang jeg starter – (og igen efter 40 minutter hvis jeg ikke har fået et lift). Det er en måde at sætte sig selv på prøve, og jeg synes jeg bliver mere og mere afslappet til det efterhånden som jeg gør det flere gange. På samme måde som at tale i en større forsamling.